Friday, January 24, 2014

asam pedas keladi dan kerabu taugeh

as-salam...

kol 12 tadi amik iris dari sekolah, pastu hantaq p transit...
macam biasalah dia kerja bodek aku nak mai opis..
huwaa..
masalahnya kalau dia mai opis kesian la pulak, 
satgi kol 5 mesti dia ngantuk..
macam haritu, dia terlena kat surau
masa dok tunggu aku smayang, 
siap selimut dengan shawl..huhuhu..
sedih tengok, pakat2 kesian...hahahahhaa...

so tadi, aku buat2 tak layan buat2 tak dengar...
sampai ja depan transit Bondamama, alhamdulillah, 
keluar dari keta okey ja pun...
legaaaa mamanya niiii...

pastu aku mai opis balik...
pusing2 kat jualan kat bawah ni, beli sengkuang calit dengan buku2 latihan untuk iris dan asiff..
pastu belikan sekali sticker ultraman untuk asiff..
mesti dia syok ni..
saheh nanti dia buat cakap pandai..
cepatlah petang..nak balik peluk anak2 pulak..

lepas tu, dah abis tawaf jualan...
p kafe..konon takmau makan nasik..
nak diet atkins la sangat..
sekali tengok ada asam pedas keladi weiiii
dengan kerabu taugehhhhhhhh...
memang frust la kalau tak makannnnn...kaaaann

terus tapauuu...nasik separuh,
 asam pedas keladi penuh bekas, dengan kerabu taugeh..
pastu ikan goreng cili sepotong..
bok naik kat atas ni, makan sorang2,
 meleleh ayaq mata teringat kat mak aku..
huwaaaaaaa...
dulu2, mak aku mesti akan masakkan asam pedas keladi ni,
kalau aku balik..
 siap bubuh ikan termenung rebus lagii..
sedappppp sangat...
asal aku nak balik kampung ja, mesti mak aku dah ready...
ni dah 4 tahun lebih dah ni..sejak mak aku kena strok..
tak merasa ayaq tangan mak..
takpalah..minggu depan balik,
 aku nak paksa kak na aku masakkan....
jadik, diet atkins aku... 
akan aku laksanakan lepas balik dari cuti raya cina..
kahkahkahkah....
untuk menurunkan 10 kilo lemak ni..
dah 65 kg dah...huwaaa..
susah hati giler weii..


okeylah, nanti kita sambung...selamat berhujung minggu

15 comments:

  1. Asam pedas keladi penuh bekas, dengan kerabu taugeh..
    ikan goreng cili sepotong....wahhhh sedappp tu lyn... terliur nak makan..lapar hujan2 ni...hahaha..
    balik kg nti lagi best ye, mcm2 boleh makan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah atie, ni dah ada list dah dalam kepala nanti nk makan apa kat kampung.kekekeke..
      kat opis ni sejuk macam duduk dalam peti ais batuuuu...

      Delete
    2. hangpa dok buat apa tu?? busy na...:)

      Delete
    3. esok baru start cuti, arini dok pulun habiskan keje..huwaa

      Delete
    4. hihi...selamat bercuti2 Lyn... boleh tolong snap gambar Ladang Tebu kat Chupping dok??? hehe

      Delete
    5. halllluuu... dah ada org ker?? hihi

      Delete
  2. relax ar.. baru 65kg..
    berat mona rahsia.. hahahha T________________T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mona..kakakakakaka... ni sampai baju tak celuih dah ni....mendadak sungguhh...nk diet atkin bagai dok ada dalam mimpi ja lagi ni..kahkahkah..

      Delete
  3. Asam pedas keladi?. Oh I likeeee.....
    Sengkuang calit tu tgh ngetop skg di kalangan blogger, I je yg tertinggal kretapi blom pernah makan Linda... sian I.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoi MM, sengkuang calit tgh glemer pulak skrg, padahal dulu2 zaman2 pi mengaji sekolah rendah dulu dah ada jual, sekeping 50 sen, sekarang sekeping 2 hengget..

      Delete
  4. Silahkan singgah di WEB kita kakak :-)
    buat anak-anak kakak yang mau belajar

    https://play.google.com/store/apps/developer?id=Kastari+Sentra+Media.+PT

    ReplyDelete
  5. huwaaaa i pun dah lama tka merasa asam pedas keladi, dulu rajin la jugak godek masak sendiri since boleh dapat batang keladi frozen kat sini, tapi pastu dah malas sebab i sorang jer makan.

    ReplyDelete
  6. Salam kenal, Linda...
    Sedappp tu kalau dapat asam pedas keladi buh ikan temenung rebus... betul tu, risau sgt kalau badan naik, niat dah ade nak diet turunkan lemak, tapi nak melaksanakan nya tu alahai... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Nurul...
      bab2 nak mendiet ni memang asik tertangguh jaa..hahahaha..

      Delete

.