Wednesday, April 29, 2015

entry tak bertajuk

As-salamualaikum semua.. pagiii...selamat pagi semuaa...



masuk opis pagi ni menyetelkan bagi data kat user..

lega setel dah...
dari petang kemarin aku tak shut down pc 
sebab data banyak sangat..

harap-harap user berpuas hati..
seboleh-bolehnya aku cuba untuk mudahkan kerja2 user..

apa yang aku boleh bantu dan boleh buat, 
in shaa allah akan aku buat...

semoga Allah SWT mudahkan kerja aku..aminnn...

opis aku ni, time dekat2 28hb  baru aku macam kalot sket..

sebab user akan pulun hantaq data ke hq melalui sistem..

ha nanti macam2 la tak leh nak hantar la bagai..

aku tunggu tengok email ja la..

pastu setelkan segera...


dulu masa mula2 masuk sini, menakutkan sungguh rasa..

berdebar-debar ja rasa wei..
ya la hari-hari main dengan data...

uiiiiiiiiiiiii...tengok bos lalu pun
 takut nak angkat kepala oii..


aku sebagai officer cabuk yang kerjanya membantu user
 di negeri dan hq..
bila dapat satu email ucapkan terima kasih dengan bantuan yang kita bagi..
rasa happy sangat..
rasa bersemangat sepanjang minggu..
rasa sangat2 dihargai...

walaupun hanya ucapan terima kasih...


ni hari ni macam hari free sedunia gamaknya...
hahahhaaa...boleh la tarik napas panjang2 hembus..
boleh buat senaman tawaf satu opis ni...kikikiki...

sebelum ni aku ada mohon sambung study
untuk buat master..
tapi hurmmm tak dapat...
Allah SWT dah atur yang terbaik kan untuk setiap umatnya..
tahun lepas alhamdulillah dapat budak tecik Zara tu...

tahun ni member ajak apply lagi HLP tu..
tapi perasaan macam bercampur baur..
nak mintak ka takmau...
bukan sebab sibuk uruskan anak menjadi alasan..
tapi sebab aku pikirkan...
macam takmau sambung study 
pasai software bagai computer science ni
tapi aku macam nak mendalami bidang masakan..
kahkahkahkahkah...

rasa macam nak p ambik kursus memasak la..
buat kek, buat biskut, 
buat pastry buat segala bagai jenis masakan...
macam nak jadi chef la pulak..

kahkahkahkah...
kawan-kawan sila jangan meluat dengan statement aku tu..

sebenaqnya cita-cita tu memang dok ada dah
 dalam kepala otak aku ni..
tapi seringkali tertutup dengan cita-cita untuk sambung master yang berkaitan dengan kerja aku ni ..
kononnnnnnnyaaa untuk mudah naik pangkat...
pastu akan up satu tangga gaji..

tapi setelah aku muhasabah diri ni...
hurmmmmmm...hampa rasa apa aku nak kata ni??
*
*
*
*
*
**
**
*****
********
************
*************************

*******************************************
hurmmm...
skim aku ni memang kontroversi betoi
 bab-bab naik pangkat ni..
arghh malas nak komen...
biarlah rezeki itu hanya Allah SWT yang tentukan..

kita teruskan dengan plan seterusnya..
kebetulan semalam
tengok rancangan aku masak ko yang panas
 kat 104 astro tu..
eh betoi ka tajuk dia tu..

pengacara jehan, pengadil chef adu...

pastu ada 2 team, team 1 ahlinya michael ang dan amalina
team 2 dahlia pengacara astro dengan sorang mamat astro 

diorang dapat satu bahan misteri..
hahahhaaa.. satu dapat cendol, satu dapat strawbery
kena buat kerabu..
hahhahahaa..
lawak gila ...

tapi kalau dapat strawbery tu memang ngam lah kan buat kerabu sebab ala2 masam....
kesian group satu lagi dapat cendol..
tapi diorang boleh jugak la 
taram buat kerabu dengan mangga..
aku memang gelak guling2 tengok si michael ang
 buat lawak..ayat dia memang makan dalam..

kesian dahlia pengacara astro tu,
 memang kena habis habisan la..
dah la pempuan tu nak kawen..
tapi tengok pempuan tu, walaupun tak pandai masak,
 tapi jenis yang baik2 la..
soft spoken gitu..idokla jenis nak cakap2 kasar..
lemah lembut gitu..
enjoy betoi tengok semalam...hahahhahaa..

berbalik kepada cerita cita2 aku yang aku story
 di atas ituuu..
rasanya baik aku pikir secara serius...
nak pi cari la tempat2 mana yang best2 nak belajaq 
tanpa tekanan perasaan..
hahahahaha...
aku kan paling benci exam...


paling penting nak belajaq basic dulu..
basic betoi2 bersiang ikan jerung ka..
potong ayam turkey ka..
hahahaha..

dulu dah pernah pi kelas famous cake..
in shaa allah basic2 tu ada la..
tapi ntah bila nak buka bakery ntah...
sila pitam beramai-ramai

hurmmm...walaupun macam bengong2 ja aku ni..
tapi rasanya macam nak betoi2 serius la...

kawan-kawan doakan yang terbaek untuk aku ya..
aminnnnnnn..
minggu ni nak balik kampung ni...
kalau aku bagitau kat mak aku cita-cita aku ni ..
saheh mak aku akan kata hangat2 tahi ayam..
aku boleh bayang la ayat2 mak aku tu..

dah la dulu masa orang mai merisik aku
 mak aku buleh cakap 
aku masak nasik pun tak reti..jemm betoi laaaa..
buat malu ke mak mertua..
agaknya sebab tu la asal balik umah mertua..
tugas aku potong2 sayur, basuh2 
dan kemas meja ja..
hahhahaaa..

sepanjang 8 tahun kawen, 
sekali ja aku pernah masak kat umah mertua..
masak sotong kunyit..kahkahkahkahkah..
tu pun sebab mertua aku tak sihat..

tapi tiap kali mak mertua aku mai umah aku,
aku akan masak..without fail..
cewah2...
dari seawal subuh haaaa dok pulun buat breaskfast terhebat untuk mertua dan ipar duai..
hahhahahahaa...
dari breakfast, lunch sampai ke dinner..
walaupun mak mertua cakap 
takpayah susah2 kalot2 kita beli ja..

bertabah lah mak mertua aku dan ipar duai..hahahhahaa..
merasa air tangan aku..

banyak pulak aku merepek meraban ni..

sebenaqnya nak suruh suamiku beli deep freezer ni haa...
selain buleh bubuh stok EBM..
buleh juga bubuh stok kambing frozen 
yang aku bisneskan tu..
selain itu.. 
buleh la masak2 dengan jayanya
 dah nak bulan puasa dah ni..

haihh..runsing memikirkannn sempat ker aku nak masak nanti bulan puasa..
semoga baby Zara okey, Iris dan Asiff okey...
semalam rasa happy gila...Asiff dah boleh baca sikit2...
kalau tak rasa sakit jantung weii asal ajar dia membaca..
huwaaa...

okey doakan aku ya kawan2...

semoga kita semua diberkati Allah SWT dan dipermudahkan segala urusan...

panjang gilaaa entry aku ni..











13 comments:

  1. termasuk kami kot dapat data dari lyn kan?? hahaha..ok lah tu saling mempermudahkan sesama...klu rasa mampu mental & fizikan ok jgk tu sambung master Lyn..hehehe...insyaAllah nti rezeki pun bertambah... apa2 pun chaiyokkk ya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. atie dulu yer Linda kat KKM, sekarang di perangkaan..
      lagi sakit jiwa wei data patient kkm...pernah juga ku menangis suatu masa dulu..hhahahahaa..
      apa cerita la sistem smrp tu sekarang..katanya dah pakai vendor mimos

      Delete
    2. ooo dah pindah Perangkaan ker Lyn... haha...mmg sakit jiwa lerr ya klu data patient...skrg ni dah mcm2 caj warga asing pun dah memeningkan...huhu ..SMRP?? tak sure jg lyn vendor apa lah ni....:)

      Delete
    3. sistem hospital pun macam2 ada kan...

      Delete
  2. Replies
    1. sama2 kaknor...terima kaknor berkongsi resepi...sedap2 belaka

      Delete
    2. terima kasih kaknor berkongsi resepi yg sedap2

      Delete
  3. hoi! haha.. merapu pon takpa.. bagi ilham.. semoga impian nak buka kedai bakery tercapai.. masa nak launch tu habaq.. nak p makan free ahaks..

    Happy holiday Linda darling :-*

    ReplyDelete
    Replies
    1. kompem nnt kalau buka kami calling..hahahhahaaa

      Delete
  4. Moga tercapai segala impian Linda, jadi Chef, sambung master... aamiin.
    Kdg tetiba benda tu dtg di saat2 yg kita tak duga2.
    Then masa tu kita akan terpikir... "oh patut la Allah bagi semua tu skrg..
    bukan dulu... rupa2nya ada hikmahnya.".

    Allah adalah sebaik2 perancang. Happy holiday Linda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ MM...betul MM, bila dah berlalu ssuatu benda baru lah terpikir

      Delete
  5. Hahahahhahaahahahah...paling lawak bak blajaq basic siang ikan jerung! Kalau ada kelas masakan jom linda!
    Aku le ni nak aim blajaq menjahit..
    Kunun nak jahit baju anak ka tudung anak ka...
    Depa ni cepat membesaq, beli baju pakai sat saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. keynote..aku ni part kena bersiang ikan besaq2 mulalah nak gelabah..habih luka jari...kahkahkah..
      wei area putrajaya ada kelas jahitan..

      Delete

.