Thursday, August 1, 2013

Iris Cookies..Famous Amos Chocolate Chip Sedappp

as-salam dan selamat pagi..
sudah 23 ramadhan..alhamdulillah masih bernafas dan diberi kesempatan berpuasa bersama keluarga dan rakan2..

semalam tercapailah hajat anak dara aku, 
Iris nak buat kuih raya...
ni semua sebab terpengaruh dengan Rania anak buah CikYu yang tolong mama dia buat kuih raya..
kahkahkah...
Rania pi cerita kat school dia dah buat kuih raya.. 
dan sebelum tu pun aku dah tengok dalam fb mama Rania...
pergh..cayalah CikYu yang buat kuih raya tu sebenaqnyaa..
wakakakakaka...

jadi lunch hour semalam, 
aku dan kak rihah ke Alamanda gi beli barang..
hahahahaa..kak rihah jadik peneman p cari barang..
dari Aeon tu pi ker cold storage mencari cream of tatar...
akhirnya memang takdak..
tapi aku p beli emplex dengan shortening..
padahai tak pakai pun..
kalau takdak cream of tatar 
gantikan dengan cuka yer..tuan2 dan puan2...
seb baik cuka memang ada kat umah.. 
cuka makan naaaa..jangan pi bubuh cuka getah pulak..
satgi ada kot yang masuk spital tak dan nak raya..huuuuu..

okey, lepas berbuka sorang2 semalam, 
sebab husband berbuka kat opis..
dah banyak kali ni aku buka posa sensorang..sungguh tak aci!
tapi nak wat camna..dah nama pun kerjaaa...
tak syok sungguh buka posa sorang2..

okey lepas setel maghrib semua,
 aku pun mula lah menyediakan bahan2...
sambil ditemani anak2..
iris dan asiff..
iris tolong mamanya baca resepi...hahahhaa..
sambil baca, sambil dia dok tanya benda apa ni, untuk apa..
banyak pulak soalannyaaa..sampai aku cakap..
" mama dah berpeluh nak jawab soalan kakak"..
hahahahaa.. pandai pulak diorang dok puji2 aku cakap mama pandai buat kuih raya..
padahal baru dok sukat bahan.. 
macam aku taktau akai depa, 
depa dok puji2 aku sebab ada niat lain..
niat nak tolong "membaking"..
diorang siap kira tau... 4 cawan tepung, 2 cawan kakak tuang, 2 cawan lagi adik tuang..

hahahhahaa..pastu siap berlawan lagi, si kakak siap cakap, " adik..kakak duduk sebelah mama"
dengan ayat yang manyakitkan hati si adik..
pastu mulalah dok membuat kebisingan yang membuatkan satu lorong rumah aku boleh dengar kami anak beranak dok buat kuih raya sebenarnya..

kahkahkah...
seronok buat kuih raya dengan anak2 ni.. 
walaupun aku dah pening nak melayan..
masing2 nak main tepung, masing2 nak pecahkan telor, 
nak tolong gaul2 bagai..

okeylah..hampa layan la gambar ni..
resepi aku amek dari blog Hana Memories..
hampa search la eh kat tenet..memang aku ikut sebijik resepinya cuma derhaka part cream of tatar tu ja..
nak buat camno ...tawaf satu alamanda tak berjumpa-jumpa..hahaha..

ni adalah bahan2nyer yerr...sila pastikan semua bekas2 adalah kering

budak2 tengah excited nak buat famous amos cookies..

memasing tak sabar2

mula dah kakak dok baca resepi

kakak nak jugak pukul adunan...adik dah merajuk ...

adik ni teringin yang amat dah..hahahaa

wah2...muka puas hati..hahahhaa..dah siap adunan

 hampir separuh cekelat chip dikerjakan anak2..

kat mulut pun ada lagi bekas comot makan cekelat chip

udah la cekelat chip tu 15 hengget sebungkuihh...

suka sungguh diaaa..katanya nak kasik cookies pada kawan2 dan teacher kat sekolah..hahahaha

junior masterchef keletihan dahh...

ni dok buat tak sabaq nak p amek tray panas dalam ovenn..haihh

tengok tu, takmau tanggalkan sarung tangan

abaikan dapur aku yang bersepah..

taraaaaaa...hasil batch yang pertama...walaupun rupanya tak cantik..tapi sangat sedapp weii

iris dok mengukur cookies diaaa

ni batch kedua, aku dah downgrade kan sizenya kasik lagi kecik

okey..yang ni untuk kak rihah di opis..untuk anak kecik dia makan..kekekeke..


selamat berpuasa semua...

12 comments:

  1. Replies
    1. time masak, bau macam famous amos..hahahhaa

      Delete
  2. bau semerbak setaman dibuatnya ni... mesti sedapkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cinta Cinta...memang bau semerbak satu umah...hehhee.. sedap..walaupun rupanya tak seberapa..best lah resepi tu

      Delete
  3. wah! rajinnya anak2 menolong...hehe..
    menjadi juga biskut nya..nampak sedap tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak atie, anak2 saya ni memang rajin kalo bab2 ni..hahaha...
      alhamdulillah menjadik biskut tu...

      Delete
  4. waa..bestnya buat cookies.aku teringin nak buat tp xda oven.bwk balik perlis sikit.nnt aku p makan.huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. umi, takdan nk bok balik perlis..hahahaha..
      nanti hang mai raya umah aku kat putrajaya, aku buat lain...

      Delete
  5. Wah!. Menjadik la!.

    Smlm I pun hampir2 terpengaruh (dibaca : terjelous) dgn anak si Erra Fazira yg baru 4 taun
    tapi dah rajin buat cookies. I ni, entah la... taun ni oven I blom berasap lagi. Huaaa... :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. MM...mmg menjadik...mak2 pantau dan tengok anak buat kuih...kekeke...wahhh anak erra pazira rajin buat cookies...

      Delete
  6. comelnye la hai cik tecik buat cookies...
    hntr aunty sket cyg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rzillah ari, xsempat nak hantar dah abis..kahkahkah...
      selamat hari raya aidilfitri

      Delete

.