Monday, July 2, 2012

nursery sudah jumpa...

lunch hour tadi, aku dengan husband round2 sekitar putrajaya cari nursery untuk anak2..
dari sabtu lepas lagi dok mencari.. harini pusing area presint 11A, jumpa CIC, 
Gemilangku Enrichment Centre, Bonda Mama, Laman Cerdik dan Neesa...
tu 11A...hahahahaa...
CIC tu memang standard la reganya 500 lebih dari pagi sampai petang full package..
kuangkuangkuang...so kalau 2 orang seribu lebih beb...
tapi memang tidak dinafikan mungkin cara pembelajaran tu lain sket kot...
disebabkan aku dan abah anak2 aku tidak berapa mampu, jadik, 
pusing la kelain..huuuuu
Taska Gemilangku tu dekat ja dengan CIC, satu lorong ja, 
tapi kelas untuk 4 tahun dah penuh..so aku tolak jugak.. 
kalau boleh nak Iris dan Asiff satu sekolah.. macam sedih ja kalau dipisahkan..
huwaa..aku pulak terover emosi..
Tadika BondaMama presint 11A tu, okey jugak, ownernya baik..
wife owner tu PTD, so nursery tu didaftarkan atas nama suami dia..
suami dia pun baik2 juga.. tapi nursery tu baru ja diambil oleh diorang...
so modul2 pembelajaran sedang direvised dan tak final lagi..
ikutkan hati, inilah yang okey antara yang aku round tu..
pastu sebelah tu ada taska Laman Cerdik dan Neesa..
Laman Cerdik, budak 2 tahun sekolah kat presint 4...jauh nun..so tolak jugak..
pi jugak Taska Neesa tu, tapi aku tengok budak2 baby ja...takder sesi pembelajaran..
dalam hati macam dah susah hati ja..huwaa..
pastu call ibuAniq dan Aqief, tanya pasal nursery hero2 dia..
dia cakap kat Bijak cerdik Presint 9,
aku pergi gak kat sana, persekitaran bersih, cikgu yang sambut aku tu pun baik,
skali dia cakap dah penuh,huwaaaaaa..
time ni mulalah nak keriau..
akhir skali, hubby aku ajak pi Tadika BondaMama yang kat Presint 11D..baru
pergi laa..sampai2 macam terkejut sket, sebab nursery tu memang baru, 
di taman perumahan yang baru..shantekk...
owner nursery pun macam baik jugaklah..lega skit hati..
skali tengok budak kecik sorang tengah disuap makan tu macam kenal..
rupanya anak buah si fara ayue..kakakakaka..
nursery tu baru ja beroperasi, and kebanyakan budak2 kat situ hari ni first day..
masing2 muka masam ja..kahkahkah...termasuk la anak buah cikyue tu..
dah round2 pusing2..aku pun decide letak kat situ..
semoga iris boleh kawan dengan rania nanti..
tapi haruihlah keriau sakan dua2 beradik tu nanti 1st day aku hantar nanti..
yuran boleh tahan jugak la..untuk kakak sebulan 400, untuk adik sebulan 300..
kakaknya ada kelas taekwando, moga nanti jangan la dia belasah adik dia..
OT la abah hampa siang malam nanti..
aku pun rasanya nak kena start buat bisnes la tambah pendapatan..
tapi nak bisness hapa?? skill tadak satu pun..huuuuuuu..
masak kek pun kadang okey kadang dak..
apa2 pun aku harap, nursery tu okey..peliharalah anak2 aku ya allah..
ameennn..

36 comments:

  1. Ameen... Ya Allah lindungilah anak2 Linda.

    Elok la kalau u nak bisnes Linda. Bisnes pinggan mangkuk pun ok kot.. lagi2 u keja kan ramai kawan, senang dpt customer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MM..tengkiu...baguih juga idea meniaga pinggan mangkuk tu...kekekekeke

      Delete
  2. uii..2 org dah 700.seb baik hg dah tutup kedai.klo x mau kena juai nasi lemak pagi2.haha...

    utk asif ada belajaq x?ka nursery ja?aku xsevey lg utk naufal.igt nak hantaq p skolah jugak.

    ReplyDelete
  3. hmm ..boleh tahan gak sebulan 700 ek, ni nak raya ni..buat bisnes kuih raya la...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg la ni mahai2 sungguh, tu baru tadika..huwaa..agaknya masuk universiti nanti lagi manyakkk juta2 lemon.. aku bab masak memasak mmg lemah saf, kena pi kursus dulu..kakaka..tapi minat tu ada

      Delete
  4. hang kan ada skil makan.. hang jd la food tester.. ekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa takmau hire aku..aku ON ja..kakakaka

      Delete
  5. Linda, mona hantar anak bondamama presint 11A sebelah Laman Cerdik tu.. sebelum hantar situ anak mona trauma sebab jatuh dlm toilet ms kat umah pengasuh.. Alhamdulillah cikgu kat bondamama bagi extra care kat hadif, skrg hadif dah normal.. dia happy kat sana alhamdulillah :)

    Linda jgn risau bondama presint 11D tu pon ok.. owner tu jiran kawan mona, dia dulu teacher.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Monamie, alahai kesiannya hadif jatuh kat toilet,alhamdulillah dah okey...

      oo...teacher hairani owner bondamama 11D teacher dulu, jiran kawan mona..lega..setakat ni dah sebulan lebih kat situ alhamdulillah takder apa2 kes, harap2 berterusan..amenn...

      Delete
  6. Ingat nak letak anak kat Bondamama, setakat nak masuk 2 bulan pn. syalinda letak anak2 kat sane, ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. miss rhyt,dah sebulan leebih dah letak sana, setakat ni alhammdulillah, budak2 tu syok jaa, dah blajaq rukun iman dah,balik umah depa dok2 nyanyi2..

      Delete
  7. salam..bole bagi num bondamama tak..tgh cari taska juga..urmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ANONYMOUS..ni nombor Teacher Hairani 014-2215614

      Delete
  8. salam nak tanya...

    saya baru je gi register anak lelaki saya utk 3 tahun bermula 2013 di taska ni..just nak tanya awak..ok ke kat sana..tadi pergi budak2 tido kat atas..so tak nampak kat atas mcm mane..kat bawah sgt ok saya tgk..bersih..luas..dapur pun tersusun..siap air purifier lagi ada....boleh tau aktiviti dia ok ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, setakat saya tengok dari bulan 7 aritu saya hantar 2 org anak2 saya, memang sangat okey, cikgu2 baik dan ramah, pengetua pun okey, memang sangat bersih.. anak2 saya pun suka pergi sekolah, yang 2 tahun tu pun dh tunjukkan minat nak belajar, sebab cikgu2 ada buka cd ajar2 basic walaupun 2 tahun, tahun depan sama la dengan anak saya yang no 2 tu, dah 3 tahun, yang 4 tahun dah boleh baca cerita pendek2 dah...alhamdulillah...

      Delete
    2. nak tambah sket lagi, setiap jumaat minggu kedua dan ke empat ada mandi2 dalam kolam belakang tadika tu, kolam bulat2 yg mcm kita dok beli tu

      Delete
  9. oh..senang sikit hati dgrnye..td teacher hairani pun bgtau ada pool tu...td lupa pulak tanya pasal Overtime...OT dia caj mmg strict tak..sbb saya selalu balik lambat...tgk sampai 5.45 je..pastu pagi mmg anak awak yg 2 tahun ok je eh nak gi skolah mandi siap2 pakai baju sekolah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OT kalau dalam 15 minit terlebih tu dia tak caj, part OT tu la tak tahan..lagi2 saya ni 2 orang, sejam 8 hengget..tapi keseluruhan memang alhamdulillah okey setakat ni..yang 2 tahun tu tak mandi pun pagi2 hantar p sekolah, tapi 3 tahun nanti kena ajaq mandi siap2 sebab ada uniform dah start 3 tahun akan masuk kelas belajar...dah la anak teruna saya tu pagi2 memang jenis nangis nak mandi..adoii jenuh tahun depan..

      Delete
    2. hehe..part bgn awal tu la sama jugak...skarang anak saya hantar rumah pengasuh..so kul 8 baru hantar..kalau ayah dia hantar lagi suka hati lambat pun..saya hantar bulan 1 kejap..then maternity leave sampai april..so feb-mac tu anak tak gi taska la kut..balik kg..

      skarang rumah org pun ok je..tp sebab berkawan ngan dak besar2..dah mcm2 pulak perangai terikut kan..so nak try la antar taska ni..hehe..nt tah2 anak kite berkawan la nt kan..

      Delete
    3. nak tanye lagi...heheh..sorila byk tanya ye wak..anak2 selalu demam tak kat situ? saya faham taska kan ramai org..so demam/flu tu kadang pusing2 jangkit..

      Delete
    4. Anonymous,rumah kat mana?saya kat presint 11C... keja mana?

      Delete
    5. Anonymous, demam dan selsema tu jarang,tapi aritu tutup seminggu sebab ada budak dpt HFMD dari mana ntah, pastu terjangkit ke budak tadika. pastu anak saya pulak kena chicken pox, huwaaa...mula2 adik kena, pastu kakak kena, memang takleh bawak pi tadika laa.. sabtu lepas saya terpaksa balik perlis hantar kampung sebab kakaknya pulak kena...uwaaaaaaaaaaa...windunyaaaa...

      Delete
    6. hehe..saya 11A1...kerja treasury..rasanya kita ni skim sama ni..tp saya 41 lagi intake jan 2009..kut awk bos bos dah eh..hehehee...HFMD tu biasala..hari tu kat rumah pengasuh pun ada budak kena jangkit kat luar..pastu oengasuh tutup 2 hari jer..nasib x sempat jangkit budak lain..

      kira ok la kalau demam selsema jarang kat taska tu kan..

      Delete
    7. aik..intake january 2009?? macam sama dengan saya jaa, 13 jan 2009, F41..sama la saya dok 41 ja lagi ni..kalau sama skim, skim F ni, nak naik 44 maunya 4 5 tahun lagi kot ..uwaaa... best dak kat treasury..ekekeke...

      anak saya dulu masa kat nursery sri kembangan, mmg selalu sgt selsema..sekarang ni jarang2 laaa selsema..

      Delete
  10. la..sama batch la kita ni nyee...best sini..terasa seperti comfort zone..kerja tu biasala byk tp environment dan boss yang ok kan..so ok2 aja la..

    awal2 dulu sewa kat LEP 7, hantar anak lepas pantang kat taska apa tah lupa dah..asik demam, batuk, demam batuk..sampai hilang suara..sekali tgk punyela kotor bantal budak tu..last2 cari rumah org..x berapa nak percaya ngan nursery..pidah kuarters pun cari rumah org jugak..tu pun skang pengasuh kedua kat pjaya..yg sebelum ni asik cutiii ja..kerja duk EL pulak .yg skang ni okla..cuti raya pun dia amik raya tu ja..nanti baby keluar taun dpan hantar pengasuh sama la kat 11A2..

    yg abg dia ni..rasa kene gi school dah la kut..saja bg dia gi play2 kat school..kat rumah skang dah jadi ultraman je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lahai..lebih kurang sama pulak kita, kebetulan, dulu saya mmg duduk LEP 7 jugak, bulan 7 2010 baru pindah masuk kuarters 11C.. alhamdulillah keja best kat treasury, nnt2 (lagi 4 5 tahun) kalo naik 44 buleh usha p sana..hahaa... saya baru tukar dr kkm, masuk kehakiman syariah parcel D..

      Delete
  11. salam,

    kat tadika 11D ni ada amik baby tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. risanur, tak baby setahun ke atas jer dia amek..

      Delete
  12. linda..nk tya la kalo sekarang ni taska boda mama ada bt pengambilan lg x

    ReplyDelete
    Replies
    1. anonymous, rasanya kena pergi tgk, sbb ujung tahun aritu, dah penuh orang booking, tataula kot ada yang cancel..cer try pi tanya..kekekeke

      Delete
  13. Salam. Tumpang tanya, skrg hntr ank kat bondamama 11a ke? Sy tgh carik tadika utk ank sy. Thn dpn 6 thn. tadika skrg mcm kurang bagus..sy dok 11a. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Puan anaruzna, sory lambat reply, anak demam...
      saya hantar anak saya kat tadika bondamama presint 11D...
      alhamdulillah setakat ni memang okey sangat...

      Delete
  14. Salam. Tmpg tanya, skrg ank di bondamama p11a ke? Ok x so far? Tgh cari tadika utk ank sy umur 6thn dpn. Skrg tadika dia xok. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pn Anaruzna, ni no phone pengetua Bondamama 11D, Puan Hairani, boleh try contact...0142215614.

      Delete
  15. salam nak tanya.. stil hantar anak kat bondamama presint 11d ke? kat mana ni ye.. boleh bagi alamat taska tu tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...
      alamat taska No 11, Jalan P11D/11, Presint 11,
      Puan boleh call Pengetua, Puan Hairani, 014-2215614

      https://www.facebook.com/profile.php?id=100004943112903

      Delete

.