Monday, April 15, 2013

menjaga kesihatan di awal 30-an...

as-salam dan selamat pagi..

hamboi..pagi2 dah berblog di opiss noo!!!

dah la jumaat lepas mc...mc sebab demam selsema...

tajuk entry tak bleh blah betoi lerrr...

alhamdulillah..tahun ni akan mencapai umur 30 tahun..dalam masa sebulan lagi..

jumaat lepas kan, p klinik...check sana check sini..padahai demam selsema ja pun..
tapi sakit kepala yang amat... 
2 3 hari sebelum tu sakit mana + gatal2 yang amat pada bijik mata ni..
so doktor suh buat test gula dalam darah tu..
kebetulan memang pagi tu tak makan apa2 pun lagi..
air kosong pun tak minum..
sekalikkk..hamekkk 6.8 bacaan gulaaaaa...
naik gigil badan sebab takut doktor tu cakap dah paras border line...
pastu doktor tu mula sebut pasal kencing manis..
pastu dia suggest wat test darah yang betul2 tu...
kebetulan time tu pakai card insuran opis husband...
so untuk checkup darah tu kena bayaq sendirilah jawabnya..
aku pi la tanya nurse kat registration counter tu..katanya kena dalam 65 hengget..
plus2 ada la 3 4 rengget lagi charge2 lain.. pastu mulalah check2 beg duit..
alhamdulillah...mencukupi...aku pun terus bagitau nak buat test darah tu...
sekali dengan urine test kena buat..
apa2 ja laaaa...hati dah risau time tu..terbayang bagai luka susah nak sembuh...
masa nak amek darah tu, 
doktor ada tanya kalo parent ada penyakit2 kencing manis or darah tinggi..
aku bagitau mak aku ja la ada darah tinggi sampai strok..
bab2 kencing manis ni mak2 sedara aku yang ramai kena...
doktor cakap kalo ada keturunan memang kena hati2 la...

setel semua tu..dalam masa 3 hari bekerja nanti dapat laa resultnya..
aku kira2 dalam hari rabu kot..lusa
harap2 takdak la diabetis nyaaa oiii..gilesssss ketakutannn..
doktor tu cakap kalo kena, memang kena makan ubat seumur hidup laaa.. 
part ni pun aku risau..
sedangkan makan pil perancang pun buleh lupa 3 4 hari...

harap2...memang aku diselamatkann...
seriussss lepas ni takmau makan manis2 sangat dahh..insaff..
harap2 aku belum terlambat...uwaaaa takut...
pastu ni macam dok search kalo ada supplement bagai...
aku usha ada product shaklee, alken, sne pun adooo...
dalam hati massih berharapp ni...semoga allah swt selamatkan aku..aminn..
ni baru diabetis, kalo menda lain macam laaa orang2 menghadapinyaa..
insafff..huhuhu..
no puding roti, no cake, no air gas, no fast food..nasik pun kena makan sikit...
pagi2 pun minum oat ja laa..
huhuhuhu

8 comments:

  1. Alahai mudanyaa Linda, baru nak masuk 30.
    Elok la tu menjaga pemakanan... I ni semua larung je kecuali benda2 sejuk - makan sikit lenguh2 badan. Maklum la dah lebih tua berganda2 dari Linda. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah MM.. harap2 keputusan rasminya nnt, tak kena penyakit hapa..huwaaa..kecutt jaa rasa perut ni..

      MM mesti menjaga pemakanan dari dulu kan..aduhaii..Linda ni main belasah jaa...lagi2 asik makan free ja kat opis..

      Delete
  2. tapi linda, aku nak puding roti ko buat...lama xmakan rindu weh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..nanti aku tak bubuh gula kat kuah kastard dan puding tu..kita kena jaga kesehatan..wakakakakaa

      Delete
  3. rilek la linda.. muda lagi tu.. hahhaahaa

    ReplyDelete
  4. Muda2 la kena jaga kesihatan. Sokong!!

    ReplyDelete

.