Tuesday, September 17, 2013

dugaan itu untuk kami

as-salam semua...

last week cuti hari malaysia memang tak merancang ke mana-mana pun..
tapi dari hari isnin last week, ayah aku kata macam dia nak demam..
kami anak beranak ni kalau ayah aku sakit memang susah hati wei..
lagi2 mak aku pun sakit terbaring, ayah aku la hero penyelamat penenang mak aku..
huhuhu...
tapi mai hari selasa malam, aku call, mak aku kata ayah aku macam kena chicken pox..
pi hospital kangaq bahagian kecemasan tu, kata demam jaa..
takpalah...lepas makan ubat, naik biji2 ..nak kata chicken pox pun betoi gak, 
nak kata bukan chicken pox pun ya jugak..masa tu dah naik kat belakang badan..
macam terbakar..melecur..
last2 gi kompem kat pakcik depan umah tu bomoh...
pakcik tu test tengok ..rupa2nya2 bukan chicken pox..
tapi kayap okey..
esoknya..naik kat kepala, serata badannnn...
huwaaaaaaa...
aku yang dari kejauhan ni takat dok menelipon ja laa..
ayah aku takleh bangun weii...
tatau nak bayang macam mana keadaan dalam umah tu..
tak menang tangan kak ipaq aku weii..
pastu kak aku pi tidoq sana jaga ayah aku, kak ipaq aku jaga mak aku..
dua2 takleh bangun...

ayah aku makin teruk, naik abis kat dalam mulut..
buleh dikatakan satu kampung pi ziarahh..memang ada ja orang p ziarah..prihatin kannn...

aku ni dari jauh ni dok suh la p spital lagi sekali..
kot2 bukan kayap, 
tapi biasalahhh...takleh nak dipaksa kalau takmau pi..
aku sampai ugut ayah aku, kalau jumaat nnt aku balik tak lega,
nak angkat ayah pi hospital jugakk..
huhuh...
mak aku tak bagi balik, dia kata kayap jaa..
tapi lepas tu pakcik aku send gambaq wasap...
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
sedey weii..
tak nampak muka ayah aku dahh...
badan ayah aku yang gemuk tu pun dah selim..
pastu jumaat lepas isyak dalam kol 8.30 kami bertolak balik perlisss..
aku tak kiraaa..teruk ka tak teruk kaaa, nak balik jugakk
pastu, kami berenti lena kat tapah, sedaq2 kol 5 pagi haaa..
punya la letih laki aku..sian diaaa... nak wat camnaaa kann..

teruskan perjalanan lepas tu, jem kat juru, penang pulak..
last2 sampai umah 11 pagi...
sampai2 jaa teruih p lari tengok ayah..
ya allah..memang sedihh..
mulut bengkak, bibir berdarah
nak cakap pun susah..
aku apa lagiii..mmg paksa ayah aku la ajak p hospital..
dia beria2 takmau pi jugakk
masih nak menahan kesakitan.
tapi kak aku kata, tu kira okey dah dari sebelum ni,
takleh cakap langsung..
kat badan2 pun dah kering dah kayap tu..
cuma kat mulut dengan celah kangkang yang tak okey lagi..
tapi kat mulut tu kan segalanya...takleh makan..
makan moi pun kena lenyek2 dengan sudu...
air susu jaa minum sikit ja pun..berubat kampung cakap kena kayap uri..
whatevaa laa namanyaa..tapi sangat teruk..
tapi pakcik yang dok ubatkan tu dok depan umah..
dia cakap kalau balik 3 hari lepas mmg teriak la hampaa..
huwaaaaaaaaa...aku balik lepas 3 hari pun masih nak teriak guling2 lagii..

aku dok pujuk ayah aku lagi..jom laa..tak pi hospital pun kita p klinik pakar kulit..
pujukan aku akhirnya berjaya, bila malam kami nak balik putrajaya ahad kemarin dulu..
ayah bagi green lite okey dia nak pi hospital..
tapi tunggu dia okey sikit..(masih nak tahan lagi tu..)

yaa..akhirnyaa hari ni..kakak aku bawak p hospital..pi kmc...
doktor tu yang rawat mak aku jugak..
sekali masa dok tunggu turn, doktor tu lalu,
memang dia kenai sangat la ayah aku..
terkejut diaa..dia kata kot alergik ubat..tapi takpa satgi dia tengok lain..
bila masuk jumpa doktor, dia check serata alam, teropong sana sini..
memang sah kayap..tapi jenis teruk..
pastu buat test darah air kencing semuaa..
kalau nak tau..aku rasa ni la first taim ayah aku buat test darah bagai..
last buat mungkin masa nak pi haji dulu kot..

liat betoi ayah aku dengan test2 darah..
takmau pi hospital sebab takut orang masukkan tiub minum susu dalam mulut..
tapi sebelum ni ayah aku memang sihat..
darah tggi kencing manis takdak..
alhamdulillah..test darah air kencing dan macam2 test lagi tak menunjukkan ada penyakit lain..
memang kayap tu jaaa..
so kena dok wad 2 hari, kena injection setiap hari.
dalam perut ada bengkak sikit..
kayap tu naik luar dalam weii..bahayaaaa nyaaa..
harap2 ayah aku sembuh seperti sediakala..
sedih sangat tengok bila ayah sakit,
dua2 orang terbaring...
pastu masa aku balik tu, kami bawak ayah mandi,
ayah kan payah nak bergerak, pakai kerusi roda mak..
pastu mak dok baring atas katil,
mak tanya ayah, macam mana rasa hari ni..
pastu ayah teriak....lepas tu mak pun sama2 teriak..
sedihhh weiii...
tatau nak cakap apaaa..
semoga ayah aku sembuhhh macam sedia kalaaa..
nanti ayah lega kami bawak pi langkawi okey..
huhuhu..adik aku la tuuu..aritu ayah aku kata nak ikut dia pi langkawi,
dia kata takmau bawak ayah aku pi, (saja memain)
haa....dah jadi macam ni, 
baru adik aku kalot nak bawak ayah aku p langkawi lepas lega ni..
aminnnn... duit boleh dicari..ayah dan mak tiada gantinyaaa...
semoga ayah dan mak aku dipanjangkan umurr...aminn..
dugaan ni memang tak pernah surut dari keluarga kami.
ujiann dari Allah SWT ni kami terima..moga ada hikmah di atas semua ini..
semoga Allah SWT panjangkan umur ayah dan mak akuuuu...
amin..amin..aminnn...

7 comments:

  1. Mogabayah linda sihat seperti sedia kala. Sedih la linda.. tp xpa.. selagi ada ayh ni berbakti pd mereka. Kak liza dh xdak abah... xsempat nak bagu dia merasa duit gaji. :(

    ReplyDelete
  2. Kesiannya...
    Moga parents Linda cepat sembuh, nt bleh nyoping cristal kat Langkawi dgn anak cucu.. Aamiin... Untung Linda masih ada keduanya, berbakti la selagi mereka masih ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ MM..sentiasa doakan diorang umur panjang..aminn

      Delete
  3. kayap bahaya.. nak2 pula ayah dah berusia.. antibodi kurang.. kita sebagai anak kalau boleh cuba yang terbaik utk mak ayah.. semoga ayah Syalinda sembuh seperti sediakala.. aminnn.. takde gambar ke? kot2 terkena pada orang yg kami kenal.. bolehlah prepare apa yg patut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak iena, update terbaru, alergic ubat sebenarnyaa..
      nak tunjuk gmbar sexy..kekekeke

      Delete
  4. Sabaq linda.dugaan.aku rasa di saat mcm ni hang kena piki kan amik cuti tanpa gaji jaga mak ayah hang.smntra mrk ada la peluang utk anak berbakti.hang cubalah mohon cuti jaga mak ayah tu.aku rasa lulus.semoga ayah dan mak hang cpt sembuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..ayah aku dah sembuh..sebenaqnya alegic ubat..
      mak ayah dengan kak aku yang tak bagi kami cuti tanpa gaji,
      kalo dak, lama dah aku amik turn dengan adik aku..huhuhu..

      Delete

.