Wednesday, May 14, 2014

Kisah hari ahad..tipu atau betoi2 nih??

hari ahad aritu husband tak dak kat umah sebelah pagi..

aku pulak dok melipat kain kat atas,
iris dengan asiff kat bawah tengok tv..

pastu aku dengar orang bagi salam..
and anak2 aku macam biasalah kalut buka pintu kayu tu..

seb baik pintu grill memang berkunci..
dan kuncinya aku sembunyikan..

aku pun turunlah bawah..
time tu dalam pukul 11 pagi gitu...
tengok-tengok ada 2 orang lelaki 
yang umurnya dalam 27@28 tahun gitulah..
good looking jugak...

katanya, umah aku TERPILIH, untuk diorang check tangki..
aku tanya la dari perbadanan putrajaya ker
 atau dari dari bahagian perumahan?
sebab aku kan dok kuarters..
tapi depa kata bukan..
pastu aku pun tanya la check tangki untuk apa?
katanya sekarang kan musim denggi...
so yang aku paham agaknya nak check kot ada jentik2 la kot kat tangki..

aku pun buat ayat penyata sendiri..
oo..ni dari kementerian kesihatan ker?
pastu diaorang mengiyakan...

pastu aku cakap, mintak maaflah encik, 
suami saya takder kat umah..
mula2 tu aku tengok diorang macam masih nak masuk,
pastu aku ulang lagi,
 datang lain kalilah sebab suami saya takder umah..

last2 dia mintak no tepon and nama aku..
aku bagi ja laa...

lepas tu, dah diorang balik, aku baru teringat..
seingat aku...
sejak2 aku dok kuarters ni, kalau nak sembur untuk halau nyamuk tu walaupun kami kena bukak pintu,
tetap perbadanan akan bagi memo/surat rasmi dulu bagitau..
siap pesan simpan barang2 berharga bagai 
dan segala aspek keselamatan..
tu tera nak sembur kat pintu ja tu..
bukan masuk terus dalam umah...
ini takdak pulak apa2 memo atau surat
 yang menyatakan depa nak check tangki..
pastu ayat umah aku TERPILIH tu
 macam ayat gores dan menang pulak..
huhuhu..teruih macam risau..

kalau betullah depa dari kementerian kesihatan, 
mintak lain kali berurusan dengan perbadanan 
supaya nanti perbadanan putrajaya atau bahagian perumahan yang jaga2 kuarters kerajaan ni dapat keluarkan memo atau surat...untuk diagihkan pada penduduk..

tapi kalau bukan...
alhamdulillah aku tak buka pintu...huhuhu...
tak dapat nak pikir kalau aku terpercaya...
udahlah mengandung..huwaaa..
dengan anak2 kecik lagi..
barang kemas takdak pun..
apatah lagi duit..
apalagi yang boleh dibagi..
huwaaa..takutnyaaaaaaaa..ngeri bila dipikir...
kalau depa memang bukan orang kementerian kesihatan

kalau betul..akak mintak maaf banyak2 lah adik oii..
sebab korang tak bawak surat..
akak terpaksa pikiaq ke arah ini..
lani kan macam2 kejadian..
ada yang menyamar jadi pekerja TnB lah..
ada yang jadi pekerja Unify lah..
segala benda nak diklentongnya..
ntah2 bawak surat pun kena tengok betoi2..
huuu..


10 comments:

  1. Elok jugak Linda x bukak pun... bukannya apa, sekarng ni macam2 yang kita kena waspada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul, itula pasai..lani macam2 penipuan

      Delete
  2. haish! bahaya nya.. nasib baik hampa alert.. nauzubillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mona, nasib baik lah Allah menyelamatkanku..huhuhu

      Delete
  3. allhamdulillah...nasib baik u ligat, kadang2 orang ni kalau klaut2 cenggitu depa buka kasi masuk jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nas, selalu mmg kalot2, tapi hari tu mcm diselamatkan..huhuhu

      Delete
  4. Wuishhh...... I tak akan pernah bagi sapa2 masuk rumah selain org yg dah buat appointment. Skrg ni tgh hot satu kisah org jual minyak wangi ke rumah2 org dan bg test org hidu.. alih2 pengsan.. rupa2nya bukan perfume tp White Clay (dadah penenang) utk tujuan rogol. Nauzubillahiminzalik... Linda bebaik tau!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ MM.. betullah, kalau apa2 pun kena by appointment nak bagi org masuk umah pun..haihh ngerinyaa kes test minyak wangi tuuuu..tak pasai2...mintak dijauhkan..

      Delete
  5. tu la.. aku pon dok pesan kat t.. sapa pon mai jangan bukak.. suruh mai lain x time aku ada.. dunia la ni macam2.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pacat, lani tak buleh percaya sangat..huhuhu..biaq orang kata sombong..dari terkena benda2 macam ni..
      kalau takat amik duit takpalagi, seriau kot buat benda2 tak senonoh

      Delete

.